TURMAK Insaat Makineleri ve Yatay Sondaj
  • TURMAK.NET ' E HOSGELDINIZ
    Mobil : +90 533 461 69 57

Yatay sondaj Hakkinda

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj (YYS) – yeni ama hizla gelisen kazisiz boru döseme insaat teknolojisi. YYS yüzey bozmadan ya da kazi çalismalarinda minimum iletimi ile (örnegin lansman ve çukurlari alma yapimi sirasinda) kazisiz yapim yöntemleri ve altyapi boru dosemelerinde uygulanir. YYS yöntemin ayirt edici özelligi ise, çesitli yeralti engelleri asmak için plan ve profili istenen yolu boru hatti insa saglar hem dikey hem de yatay olarak yapilan toprak delme bir kontrol edilebilirlik. YYS yönteminin kullanilmasi, geleneksel yöntemlerle aksine, sehir sokaklarda, karayollarda, demiryollarda, mevcut iletisim, binalarin ve yapilarin temellerine kapatmadan ve zarar vermeden yapilir. Genel olarak, YYS yöntemi maliyetini düsürür ve insaati hizlandirir, su ve diger engellerin altinda altyapinin olusturulmasini saglar. Eger kentsel alanlarda kanalizasyon borulari, su ve gaz besleme hatlari, elektrik kablolari ve diger yardimci programlari koymak gerekiyorsa, geleneksel kazi yönteminin kullanilmasi çok daha pahali ve bazi durumlarda imkansiz olacaktir.

Tarihteki ilk yönlendirilebilir yatay sondaj uygulamasi 1972 yilinda Amerika Birlesik Devletleri'nin California eyaletinin Wotsonville yakinlarindaki Pajero nehrinin altindan yapilmistir. Yüksek basinçli gaz tasiyacak olan 180 metre uzunlugundaki bu geçis Martin Cherrington'in liderliginde Titan Contractor (1965) firmasi tarafindan gerçeklestirilmistir.

Bu proje ayni zamanda "Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Sisteminin de dogusu olmustur.

Önde gelen uluslararasi uygulamada altyapi düzeltme ve olusturma islemelerinde %70-80 Kazisiz teknoloji kullanilir. Kazisiz yöntemlerinin uygulanmasi günümüzde (yollar ve diger engellerin altina kazisiz boru döseme) yerel altyapi sorunlari çözebilir. YYS yöntemi sayisiz durumlarda vazgeçilmezdir: meskûn sehir sokaklari, yesil park alanlari, yollar ve su kütlelerinin altinda engelsiz altyapi olusuturur.